Мартин Скорсезе е един от най-известните и успешни режисьори и продуценти в

...
Мартин Скорсезе е един от най-известните и успешни режисьори и продуценти в
Коментари Харесай

Мартин Скорсезе създава шедьоври, но и поляризира

Мартин Скорсезе е един от най-известните и сполучливи режисьори и продуценти в Холивуд. Колекцията му от награди и оценки е впечатляваща, а в този момент към нея се прибавя и " Златна мечка " за цялостно творчество от Берлинале, написа.

От 1967 година до през днешния ден той е режисирал 26 игрални кино лентата и още доста документални ленти. Последният му филм - " Убийците на цветната луна "  - споделя за систематичното избиване на локалното американско население от племето осейдж през 20-те години на предишния век. Извършителите са бели заселници, които желаят да завладеят богатата на нефт земя. Филмът е номиниран за 10 Оскара. Лили Гладстон, която е в основната роля, стана първата индианка, номинирана в категорията за най-хубава актриса.

Director Martin Scorsese said he is not looking to slow down and plans to keep making movies, as he was honored with the Berlin Film Festival’s lifetime achievement award
— Reuters (@Reuters)
Въпреки че филмът се радва на триумф измежду публиката и критиците, не липсват и рецензии. " Основният проблем е, че сходни истории се описват най-много от вероятността на белите колонизатори ", споделя в тази връзка режисьорът Джереми Чарлс, който е представител на племето чероки. 

И това не е първият път, в който Мартин Скорсезе бива подложен на критика за собствен филм. Много преди апелите за по-голямо многообразие и тъждество сред половете да се настанят трайно в дебата за филмовата промишленост, творбите му поляризираха. Ето и кои са най-честите рецензии към Скорсезе.
Величаене на насилието?
Скорсезе насочва прожекторите към тематики като мачизма и упражняването на власт още при започване на кариерата си. Насилието в " Шофьор на такси "  (1976) и включването на персонаж на дете, което проституира - роля, изпълнявана от 12-годишната Джоди Фостър - вършат кино лентата, който се счита за шедьовър, спорен.

Твърди се, че " Шофьор на такси "  е един от факторите, отключили манията на Джон Хинкли-младши, който през 1981 се пробва да убие президента Роналд Рейгън, тъй като, както декларира, " желал да впечатли Джоди Фостър ".

Според критиците на Скорсезе той трябвало да осъжда по-решително държанието на героите в своите филми. Но за Скорсезе сходни морални позиции са  " повече от скучни ", както съобщи самият той неотдавна в изявление за списание GQ. Коментарът му бе във връзка с реакцията към " Вълкът от Уолстрийт "  (2013), който съгласно някои " величаел психопатското държание ".

Wim Wenders presented Martin Scorsese with his Honorary Golden Bear at Berlin Film Festival, telling a hilarious story about the time he saved Scorsese from a flat tire in 1978.
— Variety (@Variety) Конфликти с църквата
Преди да открие пристрастеността си към киното Скорсезе е желал да стане духовник. И до през днешния ден той е набожен католик. Но " Последното прелъщение на Христос "  от 1988 година разгневи консервативните католици. Филмът съдържа сцена с илюзия, в която Христос, в чиято роля е Уилям Дефо, прави секс с Мария Магдалена. Филмът е неразрешен в редица страни, в това число в Аржентина - родината на папа Франциск. 

В последните години обаче връзките сред Ватикана и режисьора очевидно са се подобрили. След представянето на кино лентата " Мълчание " през 2016 година, който споделя за преследването на християни йезуити в Япония през 17 век, Скорсезе се срещна с папата. В началото на тази година режисьорът разгласи, че желае да направи още един филм за Христос, основан на книгата " Животът на Исус ".
Нетфликс, Марвел и кое е същинското кино
По време на изявление през 2019 година Скорсезе съобщи, че за него филмите за супергерои на Марвел не са кино. Режисьорът с италиански генезис даже ги съпостави с " увеселителен парк ", в който липсва прочувствена и психична дълбочина. Изказването му провокира остри реакции, най-много от феновете на филмите за супергерои. 

Въпреки че до неотдавна защитаваше мнението, че стрийминг платформите " обезценяват "  киното, Скорсезе работи с Нетфликс за кино лентата " Ирландецът "  от 2019 година, в който основните функции извършиха Роберт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши. 

Режисьорът изясни, че никой различен в Холивуд не е бил подготвен да заплати за продукцията, в която е употребена новаторска и скъпа технология за подмладяване на актьорите. Бюджетът на " Ирландецът "  е към 250 милиона $. Според " Холивуд Рипортър "  Нетфликс обаче премисля тактиката си и " ерата на скъпата суетност ", която разреши на Скорсезе да продуцира този филм, " най-вероятно е завършила ".

Martin Scorsese accepted the the Honorary Golden Bear at the Berlin Film Festival: " I really do seem to keep wanting to make pictures. So maybe I’ll see you in a couple years, I hope with another one. "
— Variety (@Variety) Има ли място за мощни дами във филмите на Скорсезе?
Този спор съпътства цялата кариера на Скорсезе и след " Ирландецът "  отново бе издигнат - във кино лентата, който продължава цели три часа и половина, женските персонажи споделят единствено няколко фрази. 

Филмографията на Скорсезе въпреки всичко демонстрира, че той е представял и мощни женски облици - да вземем за пример в " Алис не живее към този момент тук "  от 1974 и " Невинни години "  от 1993 година. Наскоро Скорсезе показа и своята документална поредност за писателката Фран Лебовиц, която е емблема на Ню Йорк. 

В скорошно изявление за " Гардиън "  Скорсезе изясни, че изследва човечеството, което няма общо с разделянето сред половете.  " Опитвам се да схвана кои сме ние като човешки същества, като организъм, от какво са направени сърцата ни. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР